Sponsoriurheilijamme Kaisa Sali paljastaa treenisalaisuutensa triathlonin maailmasta. Julkaisemme neljän viikon mittaisen artikkelisarjan, jossa Kaisa kertoo treenivinkkejä triathloniin (ja kestävyyslajeihin).

Kestävyyskoulu, Osa 4 – TRIATHLON

Triathlonin treenaaminen on mitä mainioin tapa nostaa omaa peruskuntoa ja samalla nauttia Suomen kauniista kesästä. Keräsin tähän 4 artikkelin juttusarjaan aloittelijalle sopivia vinkkejä uinnista, pyöräilystä ja juoksusta. Viimeisessä osassa löydät myös ohjeita, joilla selviät jopa kokonaisesta triathlonista. Lisäksi kerron joka lajin lempitreenini, jotta kokeneempikin kestävyyslajin harrastaja voi löytää ideoita omaan harjoitteluunsa.

Triathlon sopii jokaiselle terveelle kohtuullisen peruskunnon omaavalle henkilölle. Matkat ja vauhdin voi soveltaa oman kuntotasonsa mukaan. Parhaimmillaan triathlon on monipuolista liikuntaa, jossa pääsee nauttimaan ulkoilemisesta kolmessa erilaisessa elementissä.

Triathlontapahtumia järjestetään ympäri Suomea jokaikinen kesäviikonloppu. Näihin kannattaa lähteä rohkeasti mukaan! Toisaalta yhtä hyvin triathlonia voi kokeilla vaikkapa omalla mökillä. Triathlon sopii myös kaveriporukan keskeiseksi haasteeksi, sillä lajin harrastaminen on turvallisempaa ja hauskempaa porukassa.

Triathlonin osa-alueet tukevat toisiaan

Aloittelevan triathlonistin kannattaa harjoitella joka osalajia erikseen, mutta sen lisäksi on hyvä tehdä vähintään kerran viikossa erilaisia yhdistelmäharjoitteita. Erityisesti juoksemista pyörälenkkien perään on hyvä harjoitella, jotta jalat tottuvat tähän lajinvaihtoon.

Moni triathlonista kiinnostunut pelästyy, ettei millään ehdi treenaamaan kolmea eri lajia. Lopulta triathlonharrastukseen ei kuitenkaan tarvitse käyttää yhtään enempää aikaa kuin jonkin yksittäisen osalajin harrastamiseen. Uinnin, pyöräilyn ja juoksun treenaaminen tukee toinen toistaan. Triathlonharrastajan viikko voi koostua esimerkiksi yhdestä uinti-, yhdestä pyöräily- ja yhdestä juoksuharjoituksesta sekä näiden lisäksi yhdestä harjoituksesta, jossa tekee kaikki lajit peräjälkeen.

Treenivinkki
Tämä harjoitus totuttaa vaihtamaan lajia uinnista pyöräilyyn sekä pyöräilystä juoksuun. Samalla treeni on melko pitkä kestävyyskuntoa kehittävä harjoitus. Mikäli mahdollista, tämäntyylisiä yhdistelmäharjoitteita olisi hyvä tehdä viikoittain.

Uinti avovedessä tai uima-altaassa 20-60min siten, että aloittaa rauhallisesti ja nostaa vauhtia koko ajan harjoituksen loppua kohti.

Pyöräily heti uinnin perään 30-120 min siten, että aloittaa reippaasti, tämän jälkeen hidastaa vauhtia ja taas loppua kohti nostaa vauhdin reippaaksi.

Juoksu heti pyöräilyn perään 20-60 min siten, että aloittaa reippaasti ja hidastaa vauhtia loppua kohti.
Hyviä treenejä,
Kaisa