Kaisa Lehtonen Havaijin Ironman-maailmanmestaruuskilpailussa:
Hyvill
ä eväin maaliin

dexal_fb_1200x800_031116-1Kaisa_Lehtonen”Havaijilla käytävä Ironmanin maailmanmestaruuskilpailu on eräs maailman rankimmista kestävyyskoitoksista. Tämän vuoden lokakuun alussa pääsin vihdoin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni ja osallistumaan kyseiseen kilpailuun. Kisakokemus oli todella upea ja sen kruunasi hieno viides sija”, triathlonisti Kaisa Lehtonen kertoo.

”Pitkäjänteinen harjoittelu on toki tärkein tekijä Havaijin onnistumiseni taustalla. Tämän lisäksi kiinnitin todella paljon huomiota ravitsemukseen, jotta sain optimoitua suorituskykyni. Sekä kilpailua edeltävän että kilpailun aikaisen ravitsemuksen on oltava kohdillaan, jotta ylipäätään suoriutuu 3,8 km uinnista, 180 km pyöräilystä ja 42,2 km juoksusta. Lisäksi Havaijin kuuma sää asetti erityishaasteita etenkin neste- ja suolatasapainon ylläpidolle. Esimerkiksi tänä vuonna Havaijilla oli maratonin aikana kuumimmillaan noin 38 astetta”, Kaisa lisää. Alta näet, millaisten eväiden avulla sujui Kaisan Ironman-kilpailu.

UINTI:
Uintiosuudella ei ole mahdollista tankata. Heti vedestä noustuaan Kaisa joi vaihtopaikalla noin 2 dl laimeaa urheilujuomaa.

PYÖRÄILY:
Kaisa joi ja söi noin 15 min välein, mutta valitsi fiiliksen mukaan, mitä milloinkin otti. Kokonaisuudessaan hän nautti pyöräillessä hiilihydraatteja noin 450 g, proteiinia noin 25 g, natriumia 3500 mg ja kofeiinia 250 mg. Tämä koostui seuraavista tuotteista:

Dexal Heavy -tankkausjuoma (sitruuna), 1 litra
Dexal Light -urheilujuoma (appelsiini) 1 litra
Dexal-geelit x 10 (4 x kola, 2 x vadelma-mansikka, 2 x omena, 2 x mustaherukka-mustikka)
Dexal-glukoosipastillit (vadelma) x 10
Dexal-energiapatukka (mustikka-kookos) x 1
Dexal Pro Hydration -poretabletti x 3 (1 x lemon-lime, 2 x mustaherukka)
Lisäksi järjestäjiltä lähes pelkkiä hiilihydraatteja sisältävä patukka.

Kaiken yllämainitun lisäksi Kaisalla oli varmuudeksi huoltopaikalla muutama ylimääräinen geeli, kofeiinipitoinen energiajuoma, vaalea juustosämpylä, salmiakkia ja tavallinen suklaapatukka, joita hän ajatteli syövänsä, mikäli kroppa niin vaatisi. ”Pahaa sippaamista ei kuitenkaan tullut, joten tämä special needs pussi jäi ottamatta,” Kaisa kuvailee. Energiaa sisältävien tuotteiden lisäksi Kaisa joi arviolta 2–3 litraa pelkkää vettä. Lisäksi hän viilensi itseään kastelemalla päätä noin 30 km välein.

JUOKSU:
”Juostessa kuuntelin todella paljon oloani ja toteutin karkeaa energiasuunnitelmaani sen mukaan, mille yleisolo ja vatsa milloinkin tuntuivat”, Kaisa toteaa. Lopulta maraton sujui näillä eväillä:

1–2 dl vettä tai urheilujuomaa jokaisella juomapaikalla, joita oli noin 1,6 km välein
6–8 geeliä tasaisin väliajoin
Noin 1 dl energiajuomaa 30 ja 35 km kohdalla
Suolatabletti 25 km kohdalla

”Kaiken kaikkiaan ravitsemussuunnitelmani toimi mielestäni loistavasti, sillä energia- tai nestetasapaino eivät muodostuneet suorituskykyäni rajoittaviksi tekijöiksi enkä kärsinyt juuri ollenkaan ironmankoitoksille tyypillisistä vatsavaivoista”, Kaisa iloitsee.

Tutustu Dexalin monipuoliseen tuoteperheeseen ja poimi huippu-urheilijan suosikkituotteet omien treenien tueksi. >>